banner ad

Κοριοί Καταπολέμηση & Αντιμετώπιση

Κοριοί Καταπολέμηση & Αντιμετώπιση

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι πολύ μικρά παρασιτικά πλάσματα με ένα οβάλ επίπεδο σώμα, που τρέφονται με το αίμα των θερμόαιμων ζώων. Τα ενήλικα δεν έχουν φτερά και έχουν καφέ – κόκκινο χρώμα. Οι πρόσφατα εκκολαφθείς νύμφες είναι ημιδιαφανείς και για να γίνει καφετί πρέπει να φθάσουν σε ωρίμανση. Το σχήμα και το μέγεθός τους, τους επιτρέπει να κρύβονται σε μικροσκοπικές σχισμές των επίπλων, σε κρεβάτια, δάπεδα, καρέκλες, ταπετσαρίες κτλ. Τα αυγά του κοριού κρύβονται και έχουν διαφανές ή λευκό κρεμ χρώμα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΩΡΟΥ

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΩΡΟΥ

Οι κοριοί έχουν καταγραφεί ως παράσιτα από τον 17ο αιώνα, αν και ήταν γύρω για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα ακολούθησε τον άνθρωπο από τις σπηλιές χιλιετίες πριν. Αν και δεν θεωρείται ότι είναι ένα σημαντικό παράσιτο για την υγεία που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή μας, παρόλα αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να ζούμε με τους κοριούς και μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή διαταραχή ύπνου.

Οι κοριοί δαγκώνουν, τρέφονται τη νύχτα, αφήνοντας φαγούρα και μερικές φορές επώδυνα κόκκινα τσιμπήματα, σημάδια ή εξανθήματα που μοιάζουν με τραύματα στο δέρμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα στα τσιμπήματα.

Οι κοριοί μπορούν να αναπαραχθούν έως και 500 φορές σε ένα μόνο χρόνο ζωής και θα μπορούσαν να γεννήσουν τα αυγά τους με ρυθμό έως και σε 5 αυγά ανά ημέρα. Η διάρκεια ζωής των κοριών ποικίλλει ανάλογα με το είδος όπως επίσης εξαρτάται από την διαθέσιμη τροφή. Οι κοριοί έχουν έξι στάδια της ζωής, εωσότου φτάσει στο τελικό του ενήλικο στάδιο. Θα ρίξει το δέρμα τους μέσω μιας διαδικασίας σε όλα τα πολλαπλά στάδια της ζωής τους. Το απορριπτόμενο εξωτερικό κέλυφος μοιάζει διάφανο.

Οι κοριοί πρέπει να περάσουν από αυτό το στάδιο έξι φορές πριν να γίνει γόνιμο ενήλικο. Πρόσφατα οι κοριοί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και περισσότερο λόγω της ταχείας αναπαραγωγής τους και η ευκολία με την οποία θα εξαπλωθεί.

Οι Αιτίες των κοριών:

Οι κατοικίες μπορεί να είναι μολυσμένες από κοριούς με ποικίλους τρόπους, όπως :

  • Τα μεταφέρουμε εμείς στα ρούχα και τις αποσκευές μας, μετά από διακοπές, ταξίδια κτλ.
  • Μέσω αντικειμένων, όπως έπιπλα, στρώματα, ξύλινες κατασκευές κτλ.
  • Σε κοντινή απόσταση από άλλες κατοικίες (συνήθως σε διαμερίσματα με παρκέ πάνω και κάτω) ή μολυσμένα αντικείμενα, αν υπάρχουν εύκολες διαδρομές (μέσα από τις σωληνώσεις των αγωγών ή ψευδοροφές).
  • Άγρια ζώα (όπως οι νυχτερίδες ή πτηνά).

Ενδεικτικά σημάδια των κοριών:

Μια προσβολή από κοριούς στο κρεβάτι μπορεί να αναγνωριστεί από κηλίδες αίματος που στάζουν από τις πληγές ή από σκουρόχρωμες (μερικές φορές μαύρες) κηλίδες των περιττωμάτων σε λεπτά φύλλα και στρώματα, ρούχα κρεβάτι, και τους τοίχους. Περιττώματα στα σημεία, τσόφλια αβγών και ίχνη από τα δέρματα που έχουν αποβάλει, μπορούν να βρεθούν στην περιοχή της κρυψώνας τους. Μια έντονη, γλυκιά, μουχλιασμένη μυρωδιά από τους αδένες τους μπορεί να ανιχνευθεί όταν υπάρχει υπερπληθυσμός .

Πρόληψη:

Τα αντικείμενα που μεταφέρουμε στο σπίτι είναι σημαντικό να επιθεωρηθούν προσεκτικά. Τα ρούχα και οι αποσκευές των ταξιδιωτών, είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης κοριών. Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για κοριούς με ενδεικτικό τα σημεία των περιττωμάτων τους. Επίσης, να ελέγχουμε όλα τα μεταχειρισμένα κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα. Ο εντοπισμός της πηγής είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τον έλεγχο της προσβολής.

Επιθεώρηση:

Μια λεπτομερής επιθεώρηση των εγκαταστάσεων για τον εντοπισμό κοριών είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν οι προσπάθειες καθαρισμού και ψεκασμού με εντομοκτόνα. Η επιθεώρηση πρέπει να επικεντρώνεται στο στρώμα, και το πλαίσιο του κρεβατιού, καθώς και στις σχισμές και τις ρωγμές που οι κοριοί μπορεί να κρυφτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν αφομοιώνει ένα γεύμα αίματος. Οι τελευταίες θέσεις περιλαμβάνουν κουφώματα, ρωγμές στο πάτωμα, πίνακες, ηλεκτρικά κουτιά, έπιπλα, εικόνες τοίχων, πιέτες, κουρτίνες, ταπετσαρίες, ρωγμές στο σοβά και την οροφή στο γείσο του. Η ανίχνευση είναι κάτι που θα αναπτύξει ένα έμπειρο μάτι με το χρόνο, ιδιαίτερα στην περίπτωση των αυγών που εμφανίζονται με πορτοκαλί χρώμα όταν είναι γόνιμα και πέρλα λευκό όταν εκκολαφθεί.

Υγιεινή:

Μέτρα υγιεινής περιλαμβάνουν συχνά τον καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα του στρώματος και του κρεβατιού, το τακτικό καθάρισμα των κλινοσκεπασμάτων και πλύσιμο ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία (ζεστού) νερού. Μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, τοποθετήστε αμέσως τη σακούλα ηλεκτρικής σκούπας σε μια πλαστική σακούλα, σφραγίστε σφιχτά, και απορρίψτε σε ένα κάδο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό εμποδίζει τους κοριούς να διαφύγουν πίσω στο σπίτι σας μέσω της σακούλας. Μια σκληρή βούρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τρίψετε τις ραφές των στρωμάτων, ώστε να απομακρυνθούν τυχών κοριοί και τα αυγά τους.

Η έγκαιρη ανίχνευση:

Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και εδώ η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει ότι είστε σε θέση να εντοπίσετε το πρόβλημα και να αρχίσει να ασχολείστε με αυτό, πριν επεκταθεί εκτός ελέγχου.

Μύθοι που καταρρίπτονται.

ΜΥΘΟΣ: Οι κοριοί βρίσκονται μόνο στα φθηνά ξενοδοχεία και καταφύγια και μόνο οι φτωχοί ή οι βρώμικοι άνθρωποι έχουν αυτό το πρόβλημα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι κοριοί μπορεί να βρεθούν ακόμα και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, μοτέλ, κοιτώνες, διαμερίσματα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως είναι οι επιχειρήσεις και τα γραφεία. Ο καθένας μπορεί να πάρει κοριούς. Οι κοριοί είναι ένα ατυχές πρόβλημα και δεν αποτελεί ένδειξη για το πώς ζει κάποιος.

ΜΥΘΟΣ: Αφού περάσετε κάποιο χρόνο σε δωμάτιο που υπάρχουν κοριοί, σημαίνει αυτόματα ότι θα τους μεταφέρετε μαζί σας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι κοριοί δεν πηδούν. Ξοδεύουν το 90% του χρόνου της ζωής τους στην κρυψώνα τους και συνήθως δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Αποφεύγουν το φως και δεν ήθελαν να διαταραχθεί η κατάσταση αυτή.

Σχόλια

σχόλια

Top